Kestävä vaatekaappi on ollut ajatuksissani ja haaveissani jo hyvän tovin. Ei pelkästään omien hermojen ja rahojen säästämisen vuoksi, vaan sittemmin myös vahvasti ympäristöä kunnioittaen. Kuinka ihanaa olisikaan omata vaatekaappi, jonka jokainen yksilö on suunniteltu kestämään aikaa?
Vuosia takaperin haaveilin suuresta, pursuavasta walk-in-closetista. Vaatehuoneesta, josta löytyy hetken trendejä, kymmenen valkoista neuletta eri mallissa, kauluspaitoja jokaisessa mahdollisessa värissä, kaikenkokoisia, mallisia ja tyylisiä laukkuja ja mitä vielä. Ostohysterioissani hankin jokaisen ihanalta näyttävän vaatteen tietämättäni mitään materiaaleista ja välittämättä siitä, tuleeko uusi vaate käyttöön kerran vai kaksi. En osannut ajatella, että monen henkkamaukan parinkymmenen euron muovineuleen sijaan olisin voinut ostaa yhden kunnollisen villaneuleen. Tuolloin ajattelin myös, ettei samaa vaatetta voi käyttää toista kertaa viikon tai edes kahden sisään…
Noista ajoista on onneksi päästy pitkälle ja nykyisenä tavoitteenani on koota kestävä vaatekaappi ja kuluttaa huomattavasti vähemmän. Haluan oppia täyttämään tarpeeni laadukkailla, aikaa ja käyttöä kestävillä hankinnoilla. Yhä useammin toivoisin myös löytäväni uuden vaatteen ennemmin kirpputorilta, kuin uutena kaupasta. En halua retkahtaa hetken trendeihin enkä hurmaantua jostain vaatteesta niin, että se ajautuu kassalle enempää miettimättä. Miten sitten olen aloittanut matkani kestävämpää vaatekaappia kohti? Listasin 5 yksinkertaista, mutta sitäkin tärkeämpää vinkkiä, joilla säkin pääset alkuun kestävämmän vaatekaapin kokoamisessa!
1. Tutustu materiaaleihin!
Materiaaleihin tutustuminen on yksi isoimmista askelista, jonka voit kestävämpää vaatekaappia kohtaan ottaa. Jos haluat löytää vuosia, jopa kymmeniä vuosia kestäviä vaatteita, kiinnitä huomiota siihen mistä ja miten vaatteet on tehty. Näyttääkö vaate hyvälaatuiselta, onko saumat siistit, mitä materiaalilappu sanoo? On kuitenkin hyvä tiedostaa, ettei luonnonmateriaali aina takaa ekologisuutta eikä tekokuidut ole aina pahasta. Yleisenä ohjeistuksena kuitenkin toimii se, että pyrkii välttämään tekokuituja, joista erityisesti akryylia ja suosimaan luonnonkuituja, kuten villaa, kashmiria, pellavaa… Yhä useammin voi myös törmätä kierrätysmateriaaleista valmistettuihin vaatteisiin ja tällaisia suosin ehdottomasti itsekin! Esimerkiksi polyesteri on saatettu valmistaa kierrätetyistä muovipulloista tai vanhoista polyesterikankaista.
Laatu näkyy totta kai myös hinnassa, mutta kuten jo mainitsinkin, muutama huonolaatuinen ja edullinen neule on todellisuudessa yhden hintavamman ja laadukkaan neuleen arvoinen. Hintavampaa vaatetta tulee todennäköisesti myös harkittua pidempään, mikä on vain ja ainoastaan positiivista!
2. Kun mietit jonkun vaatteen ostamista, mieti sen ympärille vähintään 3 asukokonaisuutta.
Lupaan, että tällä periaatteella pelastut monilta hutiostoksilta! On oikeasti hyvä miettiä, miten yhdistät jo olemassa olevien vaatteidesi kanssa uuden vaatteen, koska lopulta saatatkin todeta, ettet keksi yhtäkään asukokonaisuutta sen ympärille. On todella helppoa sokaistua ihanille vaatteille, mutta todellisuus voi tosiaan olla toinen kotiin päästyä.
Itse voin myöntää olleeni joskus todellinen heräteostelija tämän suhteen. En ole lainkaan mietiskellyt, kuinka ostamani vaate käy yhteen vaatekaapistani löytyvien kanssa ja monesti on juuri sen vuoksi tullut tehtyä hutiostoksia.
3. Älä osta, jos et ole varma.
Jos vaate ei tunnu istuvan kuin nakutettu, sen väri tai kuosi pistää mietittymään tai jokin muu mättää ostopäätöstä tehdessä, älä osta. Vaatteen ostamista ja sen tarpeellisuutta kannattaa aina totta kai harkita vähintään kaksi kertaa, mutta jos siinä tosiaan jokin pistää enemmänkin mietityttämään, on sen kauppaan jättäminen paras päätös. Todennäköisesti tällaisen vaatteen käyttökerrat mahtuu yhden käden sormille, jos sitäkään.
4. Pidä vaatteistasi huolta!
Kuinka moni tunnustaa, ettei kiinnitä sen enempää huomiota siihen, mitä vaatteiden pesulapuissa lukee? Vaatteen kestävyyden kannalta se on kuitenkin äärimmäisen tärkeää, sillä vääränlainen pesu ja käsittely ylipäätään lyhentää huomattavasti käyttöikää. Erilaiset materiaalit vaatii erilaista hoitoa ja siksi onkin tärkeää tarkistaa, miten kutakin vaatetta kuuluisi pestä ja hoitaa.
Yleisesti kuitenkin kannattaa välttää turhaa pesemistä ja sen sijaan tuulettaa tai pakastaa vaatetta hajujen puhdistamiseksi. Villaneuleista tulee poistaa nukkaa, henkaroiminen ja nätisti viikkaaminen pitää vaatteet siistinä, viskoosia ei kannata pestä kuumassa vedessä, ellet halua sen kutistuvan ja elastaania sisältävät farkuthan eivät kaipaa huuhteluainetta ollenkaan.
5. Metsästä second handia.
Vastuullisinta on tietysti hankkia vaatteensa käytettynä. Kirpputoreilta voi bongata uudenveroisia, hyvälaatuisia vaatteita todella edulliseen hintaan aina suomalaisista villaneuleista farkkuihin ja design-vaatteisiin. Kestävä vaatekaappi ei kuitenkaan synny sillä, että kirppareilta hamstraa vaatteita jatkuvasti vain edullisten hintojen vuoksi. Siispä myös kirpputorilla mieti, onko materiaalit kunnossa, tuleeko vaatteelle käyttöä ja tarvitsetko sitä todella vaatekaappiisi?
Nettikin on nykyään pullollaan erilaisia käytetyn vaatteen sivuja, joita kannattaa pitää silmällä. Rekistä voi bongata todella kivoja vaatteita sekä asusteita ja Zadaa on ainakin allekirjoittaneen lemppari, niin ostamiseen kuin omien vaatteidenkin myymiseen.
Myönnän itse olleeni joskus se, jonka mielestä kirppikset ovat ällöttäviä ja käytetyn vaatteen ostaminen tuntuu ajatuksenakin kamalalta. Vaan enpä enää – nykyään on ihan parasta, jos löytää tarpeeseen tulevan vaatteen käytettynä!
Mun matkani kestävämpään vaatekaappiin on vasta aivan alkumetreillä ja opittavaa on paljon enkä tosiaan ole asiantuntija, mitä tulee ekologiseen muotiin. Jostain on kuitenkin lähdettävä ja pienillä teoilla ja nopeillakin tiedonhauilla oppii yllättävän paljon.
Kiinnitätkö sä vaatekaupoilla huomiota näihin asioihin ja ootko ylipäätään kiinnostunut kestävästä muodista? Ihanaa, jos sait tästä jotain mukaasi ja kerrohan ihmeessä, millaisia vinkkejä sulta löytyy!
Mun minkit on se, että paikkaa ja muokkaa. Se on yksi osa vaatehuoltoa 😊 Tervetuloa tutustumaan refashionin ja kierrätysmuodin maailmaan minun blogissani 😊
Minusta on mahtavaa, että on alettu miettiä entistä enemmän omaa kulutusta, mutta aina pitää muistaa se, että ei saa olla itselle liian ankara myöskään.
Vinkit siis, ei minkit 😊
Paikkaa tai muokkaa on kyllä hyvä niksi! Mullakin on suunnitelmissa josko muokkaisin yhden mekon hameeks, jolloin se sais rutkasti enemmän käyttöä 😊 Ja hyvin sanottu, liian ankara ei pidä olla <3