February 02, 2018

VINKKEJÄ TYÖNHAKUUN - VAIKUTTAVA CV

Tänään pärähtää käyntiin muutaman postauksen sarja, jota oon suunnitellut jo hetken aikaa. Pääsette siis lukemaan mun vinkkejä työnhakuun liittyen! Jos siis kesätöiden hakeminen tai työnhaku ylipäätään on ajankohtaista, niin kannattaa ottaa vinkeistä kiinni ja pysyä myös myöhemmin kuulolla.

Ensin käsittelyyn pääsee CV:n tekeminen, sillä oman kokemuksen puolesta voin sanoa, että se todellakin on merkitsevä tekijä työnhaussa. Ensimmäisiä työpaikkoja hakiessani en tosiaan ymmärtänyt panostaa edes CV:n ulkoasuun. Hyvä jos jaksoin edes omaa kuvaani lätkästä mukaan tai katsoa visuaalisuuden päälle. Sittemmin oon kuitenkin ymmärtänyt, että hyvä CV on jopa se ratkaiseva tekijä haastatteluun pääsyssä.

IMG_5771

Miten tehdä vaikuttava CV? 

Visuaalisuus

Ensivaikutelma luodaan vain kerran, joten ulkoasusta kannattaa luoda sellainen, josta rekrytoija kiinnostuu jo ennen CV:n lukemista. Jos ensimmäinen ajatus on, että vitsit kuinka kivannäköinen ulkoasu, kiinnostaa häntä varmasti koko paketti.

Ulkoasuun kannattaa siis panostaa ja tehdä siitä miellyttävän sekä mielenkiintoisen näköinen. Ja muistathan myös valita selkeän ja helppolukuisen fontin, jotta rekrytoija saa selvää tekstistäsi!

Itse oon väsännyt viimeisimmät CV:ni Canva.com -sivustolla, missä on huomattavasti helpompaa muokata omannäköinen pohja kuin esimerkiksi Wordilla. Ja Canvasta löytyy muuten myös valmiita pohjia! Sen lisäksi esim. Etsy.com -sivustolta voi ostaa valmiita pohjia, joita löytyy sieltä pilvin pimein. Jos et siis itse osaa muokata kivannäköistä CV-pohjaa, niin onneksi on keksitty helpottavia keinoja ;-)

IMG_5782
Kohdentaminen

Sen lisäksi, että hakemus tulee kohdentaa hakemaasi työpaikkaan, on tärkeää tehdä sama myös CV:lle. Voit lähteä jo pelkästään ulkoasun suunnittelusta liikkeelle ja kohdentaa sen avulla CV:si. Hillityt värit käy paikkaan kuin paikkaan, mutta väreillä kannattaa myös leikkiä varsinkin, jos ne ovat brändille ominaisia! On kuitenkin eri asia hakea niin sanotusti virallisempaa työpaikkaa, kuin vaikkapa vaatemyyjän paikkaa.

Ulkoasun lisäksi mieti tarkkaan myös sisältöä. Jos sinulla on useampi eri työkokemus, mieti onko tarpeellista laittaa jokainen ylös. Vai löytyisikö aikaisempien työpaikkojen joukosta muutama sellainen, joita oikeasti voisit hyödyntää hakemassasi paikassa? Aluksi voi tuntua hankalalta karsia, mutta ei kannata täyttää CV:tä sellaisilla työkokemuksilla, jotka eivät liity mitenkään haettavaan työpaikkaan. Mutta jos työkokemusta ei löydy kauheasti, kannattaa kaikki totta kai pistää ylös!

Kirjoita jokaisen edellisen työpaikan perään myös työtehtävistäsi ja mieti myös, oletko saattanut tehdä jotain mikä hyödyttäisi sinua tulevan paikan tehtävissä. Ei siis kannata miettiä vain suppeasti tärkeimpiä työtehtäviä, vaan laajentaa näkemystä!

On myös tärkeää kertoa, jos harrastuksiisi kuuluu jotain, joka kertoo intohimostasi kyseistä työtä kohtaan - ties vaikka työllistyisit vain sen ansiosta!Tuo ilmi niitä asioita, joita haluat tehdä tulevaisuudessa

Esimerkiksi jos haet myyjän työtehtävää, mieti onko juuri kyseisessä työssä relevanttia osata vaikkapa Office -työkaluja. Jos taas haet toimistotöihin, on äsken mainitusta varmasti jonkinlaista hyötyä ja se kannattaa mainita. Tai jos haluat vaihtaa myyntitehtävistä täysin eri alalle, ei ole ehkä tärkeintä kertoa kuinka myyntihenkinen olet. Painota siis niitä tietoja ja taitoja, joita haluat hyödyntää jatkossakin, älä niitä, joita et enää haluaisi tehdä.

Lisää kuva 

Oletko kenties kuullut sanottavan, ettei CV kaipaa kuvaa koska ulkonäkö ei vaikuta työnsaantiin tms.? Kuvallinen CV kuitenkin jää todellisuudessa paremmin rekrytoijan mieleen, joten lisää se ehdottomasti mukaan! Hymyn kera tietysti :-)

Jaa eri kanavia mukaan 

Jos sinulta löytyy LinkedIn, laita se ihmeessä mukaan! Se on hyödyllinen urasi kannalta ja mahdollinen tuleva työnantajasi varmasti pistää merkille, jos olet saanut kehujakin siellä. Lisäksi jos haluat tehdä vielä persoonallisemman vaikutelman, voit jakaa sosiaalisen median kanavasi mukaan, varsinkin jos haet luovuutta vaativaa työpaikkaa.

Tarkistuta itselläsi ja toisella 

Kun koet olevasi valmis CV:n kanssa, tarkista että oikeinkirjoitus on kohdillaan eikä mikään pomppaa ärsyttävästi silmiin. Kannattaa myös näyttää tuotosta esimerkiksi kaverille, joka osaa katsoa ulkopuolisen näkökulmasta ja kertoa mahdollisesti parannusehdotuksia!

IMG_5769

Tämmöisiä vinkkejä mulla! Saitteko uusia ajatuksia CV:n tekemiseen? Kertokaa myös ihmeessä, jos teillä on jotain lisättävää tai erilaisia vinkkejä omasta kokemuksesta, haluan ehdottomasti kuulla! 

6 comments:

 1. Moikka! Olipa mielenkiintoinen postaus! Työnhaku on pian itselläni ajankohtaista, joten kaikki vinkit CV:n tekemiseen ovat tarpeen. :)

  Huomasitko muuten, että CV-kuvissa näkyy puhelinnumero, vai saako se olla siellä? Ajattelin vinkata, ettet ala saada turhia mainoksia puhelimeesi, mikäli numero on sinulla käytössä :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heippa! Hyvä juttu, jos oli tarpeellinen :)

   Ja hei, kiitti kun huomautit - eipä se niin vaarallista, mutta varmuuden vuoksi piilotin senkin! :)

   Delete
 2. Hei vähän toi sun CV on hieno..... Pakko pistää oma muutokseen, käyttäen noita sun ehdottamia sivustoja. ;Dd

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jee, no hyvä jos näyttää hyvältä! ;D Ja käytä ihmeessä, ne on oikeesti melkonen pelastus!

   Delete
 3. Mäkin just väsäsin itselleni visuaalisemman CV:n kun koulu on loppumassa ja pakko hakea jotain duunia osa-aikatyön ohelle. Jännä palata työnhakuun melkein kahden vuoden jälkeen :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivotaan, että visuaalisemmalla CV:llä tärppää ;) Se on kyllä omituista, mullakin oli vajaan vuoden jälkeen tosi vaikee lähtee kirjottamaan mitään hakemusta! :-D

   Mutta hei, isot tsempit työnhakuun! <3

   Delete