July 20, 2016

PARI SANAA ITSEVARMUUDESTA

Väitän, että teistäkin moni ajattelee, että jokin vois olla vielä vähän paremmin ja jotain vois olla vielä vähän lisää. Kasvot vois olla eri muotoset ja nätimmät, kroppa hoikempi ja timmimpi. Voisit olla psyykkisesti vahvempi ja välittää vähemmän muiden mielipiteistä tai voisit osata sanoa ei useammin. Kaikesta löytyisi parannettavaa, että vois olla parempi. Mut mitäs jos mä sanonkin, että sä oot hyvä noin ja sä riität tollasena?

Mä rakastan itsevarmoja ihmisiä, naisia. Jos multa kysytään millainen ihminen on kaunis, on mun ensimmäinen vastaus itsevarma. Se, että ihminen on sinut itsensä kanssa, mutta voi silti ihailla toisia tuntematta oloaan huonommaksi, se on musta älyttömän ihailtavaa.

Oon valitettavan usein törmännyt siihen ajatusmaailmaan, kun itsevarmuuden ajatellaan olevan jotenkin negatiivista; se rinnastetaan usein automaattisesti ylimielisyyteen ja itserakkauteen. Mut kun se on kaikkea muuta. En väitä, etteikö kaikessa vois mennä liiallisuuksiin, mut mun silmissä itsevarma ei missään nimessä ole ylimielinen tai itserakas. Ehkä se ajatusmaailma kuitenkin juontaa juurensa tähän suomalaiseen kulttuuriin, kun ennemmin pyydetään omaa olemassaoloa anteeksi kuin kehutaan itseämme. Mut vaikka itsevarma ihminen onkin sinut itsensä kanssa, se ei tarkoita että kävelis nokka pystyssä muita halveksien - se on kuulkaas kaukana itsevarmuudesta.

IMG_9393

Mä en oo aina ollut itsevarma, päinvastoin. Oon ollut nuorempana tosi heikko ja moittinut itteeni jatkuvasti, koko ajan ja joka päivä. Milloin olin liian läski tai mun kasvonpiirteet oli järkyttävän rumat, milloin mielistelin ihmisiä tai olin niin tyhmä, ettei musta ollut yhtään mihinkään. Löysin itestäni jatkuvasti virheitä, joita halusin peitellä muilta ja lähes tulkoon elin sille, ettei muut näkis mussa mitään vikaa. Toisin sanoen mä välitin valtavasti, liikaakin siitä mitä mieltä muut on ja halusin näyttää olevani hyvä. Ja kuvitelkaapa kuinka nuoren tytön itsevarmuuden vähäisetkin rippeet kaikkoaa siinä vaiheessa, kun sun leukaa haukutaan. Sitä on tullut monta kertaa itkettyä äitille, kuinka sain taas koulussa kuulla pilkkauksia asian suhteen ja itsetunto oli ihan hemmetin nollissa tollasen jutun, muiden lapsellisuuksien takia.

Oon ollut huono sanomaan ei. Vaikka sisimmissäni oon ajatellut että ei ikinä, oon kiltisti vastannut kyllä. Tai sen sijaan, että olisin suoraan sanonut ei, oon keksinyt maailmanluokan selityksen miksi en nyt tällä kertaa tee sitä tai tätä. Myös virheiden myöntäminen on ollut mulle heikkous - enhän mä nyt vaan voi mokata mitään. Mut kun kukaan ei oo täydellinen, ja mä en oo sitä aina tajunnut.

IMG_9482

Iän varttuessa oon tajunnut, että kaikki ne virheet on ihan jotain muuta kuin virheitä. Ne on osa mua ja ne tekee musta just sellaisen kuin oon. Mä voin rehellisesti sanoa olevani itsevarma, mä ihan oikeesti tykkään itestäni just tällaisena. Totta kai mulla on hetkiä, kun en tykkää peilikuvastani tai tunnen epäonnistuneeni jossakin, mut se on ihan normaalia. Kroppakin vois olla parempi, mut ennen kuin nään peilistä unelmakroppani oon hiton hyvä just näin, löllöjeni ja kaksoisleukani kanssa.

On ihan okei epäonnistua ja kokea epävarmoja hetkiä. Se, että sä oot itsevarma, ei tarkoita ettetkö koskaan tuntis epävarmuutta. Mut itsevarma tyyppi haluaa kehittää niitä epävarmuuden kohteita, se uskaltaa kohdata ne pelottavatkin hetket ja kehittää itteensä. Mä oon esimerkiks maailman surkein kuvaamataidossa, mut who cares! Sen sijaan mä osaan omasta mielestä valokuvata ja multa löytyy visuaalista silmää, ja sitähän se onkin - jossakin ollaan vähän huonompia ja jossakin loistetaan paremmin. On tärkeää osata tunnistaa omat heikkoudet ja vahvuudet.

Mulle itsevarmuus on sitä, että sä osaat kantaa sun niin sanotut epäkohdat ylpeenä pää pystyssä. Että sä tykkäät itestäs just tollasena ja pidät ittees arvokkaana, etkä alistu muiden edessä. Itsevarma ei myöskään kato muita nenänvartta pitkin, vaan näkee muut ihan yhtä merkittävinä ja samalla tasolla itsensä kanssa.

Mä pääsin epävarmuuteni yli ja musta kuoriutui itsevarma nainen. Myös sä pystyt siihen jos tahdot 

4 comments: